Savka vil have en fremtid!

Savka vil have en fremtid!

Vladimir Shilo, Svetlana Klimova
"Science first hand" №6 (60), 2014

Den stadigt stigende "tilstedeværelse" af mennesket på vores planet er ledsaget af et markant fald i dets biologiske mangfoldighed: flere og flere nye arter af organismer er ved udryddelsen som følge af både direkte udryddelse og indirekte gennem en ændring i deres eksistensbetingelser.

Dette arbejde er blevet udført i mange år på Karasuk Stationær for Institut for Systematik og Økologi af Dyr SB RAS (Novosibirsk), som er blevet en rigtig "Noahs Ark" for sjældne og truede fuglearter, herunder den østlige sibiriske grouse. Hans næste "passager" er den hvide hovedfugl, "Red Book" -repræsentanten for and-familien, der er genstand for en række internationale miljøbeskyttelsesprogrammer. Det er bemærkelsesværdigt, at i overensstemmelse med et af disse programmer for at forhindre denne art i at hybridisere med importerede nordamerikanske eller jamaicanske riddere, blev der brugt over 5 millioner pund i EU-landene til at skyde "indvandrere".

Om forfatterne

Vladimir Alexandrovich Shilo – Kandidat for Biologiske Videnskab, Seniorforsker, Laboratoriet for Ekologi af Vertebrat Fællesskaber,Leder af Karasuk Videnskabelige Afdelingen for Institut for Animal Systematik og Økologi, Sibirisk Gren af ​​Det Russiske Videnskabsakademi (Novosibirsk). Forfatter og medforfatter af mere end 30 videnskabelige artikler.

Svetlana Nikolaevna Klimova – Juniorforsker, Laboratoriet for Ekologi for Vertebratfællesskaber ved Institut for Systematik og Økologi af Dyr, Sibirisk Gren af ​​Det Russiske Videnskabsakademi (Novosibirsk). Forskningsinteresser: bevarelse og avl af sjældne og truede arter af vilde dyr. Forfatter og medforfatter af 13 videnskabelige artikler.

Denne lille and, trods sit tilsyneladende omfattende udvalg, herunder Europa og Asien, er sjældent overalt. I alt er der fire hovedbiogeografiske populationer af hvidhovedet Savk (Oxyura leucocephala): to asiatiske (centrale og sydasiatiske), nordafrikanske og europæiske (Internationale enkeltarter … , 2006), hvor størstedelen af ​​avlsfugle koncentrerede sig i kun fire lande: Mongoliet, Kasakhstan, Rusland og Spanien.

De stabile nordafrikanske og voksende spanske befolkninger i Savca er stillesiddende, deres fremtid skaber ikke nogen særlig bekymring. Antallet af asiatiske vandrende befolkninger er dog faldende. Det er endnu ikke kendt, hvor disse ænder bruger vinteren, men formodentlig i det sydlige Kaspiske Hav, i Iran og Irak.Der udsættes fugle for betydelige farer, der er forbundet med både migrationerne og de langt fra altid gunstige forhold på overvintringsområderne og til tider med den hensynsløse holdning hos mennesker, der er udtrykt i den massive rovdyrs udryddelse af fugle (Gusev, Kovalenko, 1973). Og dette problem er særlig akut i vores turbulente tider, fordi i lande med lokale militære konflikter "stor politik" ikke kun komplicerer folks liv, men også hindrer overlevelsen af ​​små ænder.

Savka er en speciel and

White-headed Savka har en række usædvanlige og endda mystiske funktioner. Så det er ikke typisk for mange vandfugle stiger i antal med en forøgelse af områdets overordnede fugtindhold og dermed en stigning i vandområderne og forbedring af avlsbetingelserne. En anden funktion er den usædvanligt store (ca. 100 g!) Ægstørrelse, som kvinden ligger op til et dusin eller mere. Ofte overstiger koblingens samlede vægt betydeligt sin egen vægt af en and, der er 500-800 g. En stor æggeblomme i en chick gør det muligt at udholde lange perioder med sult, men det indikerer også, at det er i yngelens alder, at disse fugle er mest sårbare.Det er også kendt, at ænder, både i naturen og i fangenskab, kan lægge gentagne koblinger i tilfælde af tab af æg. Det viste sig dog, at knivene kunne udsætte den anden ligning selv med den første succes! Et sådant fænomen blev observeret i Karasuk børnehave i 2013, da kvinder indeholdt sammen med kød begyndte at lægge æg igen.

I vores land er den hvidhårede kanin inkluderet i forskellige regionale røde bøger, herunder den røde bog i Novosibirsk-regionen og Den Røde Bog i Den Russiske Føderation. Blandt hovedårsagerne til faldet i antallet af bestanddele er ødelæggelse af levested og overdreven jagt. Men i tillæg til disse meget "traditionelle" problemer for enhver "rød bog" type problemer er der en mere og meget alvorlig. Det er forbundet med andre arter af ænder – nordamerikanske eller jamaicanske Savka (Oxyura jamaicensis) (Røde ænder – "rosenrøde ænder" oversat fra engelsk).

I det vestlige Sibirien bor hvide hovede sachka på reservoirer med røde senge og et stort antal zoologiske planer, benthos og akvatisk vegetation. Denne ænder rangerer endda på søer i Karasuk-byen (Novosibirsk-regionen), det vil sige kun 12 km fra den videnskabelige station

Ifølge en version, tre par jamaicanske Savok i 1948bragt og udgivet på dammen i Slimbridge (Gloucestershire, UK) af P. Scott selv, grundlæggeren af ​​den berømte miljøorganisation SevernWildfowlTrust (nu WildfowlandWetlandsTrust). De jamaicanske hawks mesterede helt de engelske farvande, akklimatiserede og naturaliserede og mesterede derefter det kontinentale Europa. Efter at have besat det meste af den hvide hestes land begyndte den jamaicanske bestand at opdrætte med de "indfødte", der danner frugtbare hybrider. De første sådanne hybrider blev opdaget i Spanien tilbage i 1990'erne. (Vidal, 2012).

Hidtil har det jamaicanske ben penetreret mere end to dusin europæiske lande, hvilket har truet den hvide hest i denne region i fare for at forsvinde (Internationale enkeltarter … , 2006). Der er en mulighed for, at den røde ænder kan fortsætte sin bosættelse i den østlige retning, der tjener som en potentiel trussel for de asiatiske befolkninger i den hvide hovedeIUCN RedList … , 2014).

Fuglefængslet

Spontan indførelse af nye arter i naturlige samfund fører ofte til uforudsigelige konsekvenser. Derfor oprettede IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) i 1997 en arbejdsgruppe om invasive arter, hvis specialister formulerede retningslinjer for forebyggelse af skadelige virkninger påbiodiversitet forårsaget af invasive fremmede arter (Hughes et al., 2006). Blandt andet er der taget en række foranstaltninger for at redde den hvide hund, herunder at reducere antallet af jamaicanske heste ved at skyde eller fange dem.

I 2002 deltog elleve europæiske lande i aktiviteter for at reducere husdyr af de jamaicanske rejer på deres territorier. Dog er skydning af fugle en meget dyr begivenhed, og det kan også forårsage indirekte skader på andre arter, selvom det er en bekymringsfaktor. Som følge heraf tilbragte Storbritannien over 5 millioner pund på udslæt omkring 6,5 tusind individer af den jamaicanske Savka, dvs. ca. 900 pund pr. Fugl, hvilket gør denne duck til det dyreste spil i verden. Optagelse i bogstavelig forstand af "forsvarsløse" fugle forårsager protester blandt amatør naturister. Kontroversen i pressen af ​​modstandere og tilhængere af "fjernelsen" af fremmede ænder fra naturen standsede næsten sin samlede nedslagning (Vidal, 2012). Imidlertid var udtalelsen fra forsvarerne af den "indfødte" hvide hest hersket og naturister, der håber at se en "rosenrød and i deres naturlige habitat i Europa, skulle skynde sig, fordi regeringen vil bruge yderligere 200 tusind pund til at skyde de sidste hundrede individer og udrydde inden 2015 dem helt (Carrington, 2014).Sådan blev en uskyldig fugl et ufrivilligt offer for udslæt menneskelige handlinger.

Frelsens øer

En af måderne til at bevare biodiversiteten er fangenskabsopdræt af sjældne arter af dyr med den efterfølgende udgivelse af deres efterkommere i naturen. I nogle europæiske lande blev lignende programmer gennemført for at øge antallet af hvidhovedede knuder. Men opdræt af disse ænder er en kostbar øvelse, der skal udføres med deltagelse af veluddannede specialister.

I Storbritannien lærte de at opdrætte disse fugle tilbage i 1970'erne, og siden da har engelske zoologer delet deres erfaringer og dyr med europæiske zoologiske haver og planteskoler, hvor disse fugle ikke kun er tilgængelige for visning, men også gengives med succes.

I en moden, hvidhovedet hest er hovedet rigtigt hvidt, toppet med en sort hat, og næb i parringsperioden er himmelblå. Kvinder har beskeden brunlig fjerdragt

I Spanien blev en række foranstaltninger til beskyttelse af den hvide hest, herunder også opdræt dem i fangenskab, efterfulgt af frigivelse i naturen, tilladt befolkningsstørrelsen at stige fra 22 (1977) til 2,5 tusind (2006).Den mest succesrige var udgivelsen af ​​ænder på Mallorca, hvor 52 personer blev frigivet til naturen (i 1993 og 1995). Fugle begyndte at forøges med succes, og dyrkningsvæksten var fænomenal: i 1997 oversteg antallet af fugle i Mallorca over tusind hoveder! (Torres, 2000).

Men sådan succes blev opnået langt fra overalt. I Ungarn og Frankrig mislykkedes programmerne for at genoprette den hvide hovedstock og blev lukket, på trods af at budgettet for eksempel af det franske projekt var omkring en og en halv million euro (Bajomi, 2003; Etangde Biguglia …, 2001).

Indtil for nylig deltog Rusland ikke i internationale programmer til beskyttelse og bevarelse af den hvide hest. Desuden kunne disse "Røde bog" fugle ikke findes i nogen russisk zoo, og vores landsmænd kunne kun se denne sjældne and i billeder.

I modsætning til den hvide hest (til højre), bærer han af den jamaicanske Savka en sort "hætte", der dækker øjnene og ikke har hævelse ved bunden af ​​næb, der er karakteristisk for den hvide hovede Savok (til venstre). Den hvide hest kan også genkendes af en fanformet hale, hvilke fugle ofte holder oprejst. Whipsnead Zoo, Bedfordshire, England

I den sibirske børnehave

Ifølge dataene fra Den Russiske Føderations Røde Bog (2001), ved begyndelsen af ​​det nye århundrede, var der omkring 15,0-18,3 tusind individer af den hvide hovede fugl i verden, hvoraf 10.000 levede inden for det tidligere Sovjetunionen og omkring 170-230 par i Rusland . Ifølge dataene fra 2002, i Rusland på det tidspunkt ikke mere end 300-500 par indlejret (Bazdyrev, Murzakhanov, 2009). Samtidig deltager de fleste af de modne prøver af den hvidhovedede and, ifølge eksperter, ikke i reproduktion.

Et af de få steder til koncentration og nestning af denne sjældne art i Rusland er Novosibirsk-regionen og Altai-territoriet. Ifølge miljøcentret "Strizh" (en miljøorganisation, der opererer i Tomsk- og Novosibirsk-regionerne og Altai-territoriet), som gennemførte en vurdering af antallet af haver på skov-steppe søer i 2012, lever op til 40% af de russiske husdyr af disse ænder her! For at bevare og øge antallet af sjældne fugle i dag foreslås der forskellige foranstaltninger, blandt andet beskyttelse af levesteder (skabelse af dyrelivsreserver, reserver og andre beskyttede områder), forbud mod fiskeri og jagt i ænderpladser og fangstopdræt og efterfølgende frigivelse til naturen.

På en forsøgsbedrift til avlsknopper på Karasuk hospitalet lægger hunner æg i specielt arrangerede reden. Efter anstrengende inkubation i varmen og dårligt vejr fremstår fluffy black chicks med hvide striber på deres kinder.

Så tidligt som i november 2008 blev den nationale arbejdsgruppe for bevarelse af den hvide leder i Rusland oprettet på grundlag af Unionen af ​​Fugle Rusland og Strizh Center, som omfattede repræsentanter fra 13 regioner, hvor Savca bor. Arbejdsgruppens opgave er iværksættelsen i Rusland af den internationale handlingsplan for bevarelse af Savka, der er udviklet under Bonn-konventionen om migrerende arter i henhold til aftalen om beskyttelse af afrikansk-europæisk vandfugle (AEWA) (Bazdyrev, Murzakhanov, 2009).

En af afsnittene i EARAZA (Eurasian Regional Association of Zoos and Aquariums) Sjældne og truede Anseriformes Eurasia, der udvikler og implementerer en strategi for bevarelse og genopretning af antallet af sjældne anseriformes gennem intensiv avl i kunstige forhold og deres efterfølgende genindførelse i naturen .skabe det nødvendige antal bæredygtige, stabile avl og genetisk værdifulde grupper (kunstige populationer) af sjældne anseriformes i zoologiske haver og planteskoler. Som led i dette program begyndte arbejdet med opdræt af den hvide hovede i Karasuk børnehave.

Sibiriske "Noahs Ark"

Den karasuk videnskabelige stationære af Institut for Systematik og Økologi af Dyr SB RAS er placeret på bredden af ​​søen Krotov (Karasuk-distriktet, Novosibirsk-regionen). Siden sin organisation i 1962 har de studeret naturen af ​​skov-steppe-zonen, udviklet metoder til rationel udnyttelse af naturressourcer, metoder til beskyttelse og øget produktivitet af naturlige komplekser og bevarelse af den biologiske mangfoldighed. Som et felt- og eksperimentelt grundlag tilbyder hospitalet grundlæggende og anvendt forskning af akademiske institutioner, herunder med deltagelse af udenlandske eksperter samt uddannelse af unge videnskabelige medarbejdere. Skolebørn og studerende modtager yderligere miljøuddannelse her.

I slutningen af ​​1980'erne. Et hospitalskompleks blev bygget på hospitalet for at holde sjældne og interessante fra videnskabeligt synspunkt arter af vilde dyr (sibirisk grouse, bustard, flodutter, europæisk mink, osv.).Undersøgelser om undersøgelse og avl af dyr har fået en ny impuls i 1992, da en forsøgsbog på Novosibirsk Zoo blev oprettet på initiativ af ISEP og Novosibirsk Zoo på basis af fuglekomplekset.

Skolebørn på en udflugt på institutets Karasuk-hospital

Resultatet af dette interdepartmentale samfund var vellykket. Således var det i børnehaven muligt at danne den eneste avlsforebyggende befolkning, ikke kun i Rusland, men også i Europa, af forskellige dyrearter. En anden "arkets passager" er en bustard, der "fløj" ind i Den Røde Bog på grund af overdreven jagt og ødelæggelse af levesteder. Karasuk børnehave sammen med andre organisationer i Europa og Rusland deltog i arbejdet med et internationalt projekt for at redde denne steppe art i naturen og avl i aviaries. I årtier har Karasuk hospitalet opretholdt en unik fuglebefolkning af den sibiriske grouse, en af ​​de mest sjældne og mest forsømte fugle i grouse familien. I dag udføres der et eksperiment i Maslyaninsky-distriktet i Novosibirsk-regionen for at skabe en vestlig sibirisk sibirisk grouse lavet af fugle, der er født og opvokset i fuglebyer ved bredden af ​​søen.Krotov.

Til at begynde med blev æg fra forladte koblinger succesfuldt inkuberet, leveret til Strizha-specialisterne, og i 2013 blev de første "hjemlige" afkom hentet fra fugle fra fangenskab fra disse æg. I modsætning til europæiske planteskoler, hvor safari holdes året rundt i åbne ikke-frysende reservoirer (damme), karasuk ænder migrere årligt. Om efteråret rejser de i bil fra børnehaven, hvor de er født og opvokset til de "varme lande": De transporteres i bil 400 km væk – til Novosibirsk Zoo. Der opdager fuglene den sibiriske kolde af en "overvintrende flok" i et varmt pavillon med en stor pool. I foråret, i slutningen af ​​april, vender de tilbage til deres "lille hjemland" på samme måde. Her forventes de af personlige kabinetter, hvor der hver er en pool, rekreative områder, et hus med nest og alt andet, der er nødvendigt for et behageligt ophold hos et ægtepar eller en kvind med kyllinger. Alle avlsfaser, fra den nuværende og æglægningen til opdræt af kyllinger, passerer i indkapslingerne.

I Karasuk børnehaven er kyllingerne i de tidlige dage fodret med dafnier, små planktoniske krebsdyr, specielt fanget i naturlige reservoirer og frigivet i poolen.Nestlings spænder foderet og slipper næb i vandet. Gradvist er de uddannet til at spise en særlig foderblanding fra konventionelle fodermidler.

I dag løses problemet med fængslet opdræt af den hvide hest under forholdene i det vestlige Sibirien, selv om der stadig er udarbejdelse af metoder til boliger, fodrings- og avlsfugle, forskellige måder at opdrage kyllinger på, samt søgen efter optimale foderrationer for unge og voksne.

Ikke desto mindre er det allerede muligt at sige, at der er dannet en fangenskapspopulation i Karasuk børnehave, som i fremtiden også kan bruges til at frigive fugle i naturen. For sidstnævnte er der specielt gunstige forhold, da saberens vigtigste nestesteder i Nordkulunda ligger lige ved søerne i Karasuk- og Bagan-distriktene i Novosibirsk-regionen, og fugle af fangenskab kan tillades direkte til deres vilde slægtninge.

Publikationen brugte billeder af forfatterne

litteratur
1. Bazdyrev A., Murzakhanov E. Savka i Kulunda Steppe og Barabinsk Forest-Steppe // Steppe Bulletin. 2009. nr. 26. s. 52-54.
2. Internationale forsknings- og produktionsprogram "Sjældne og truede anseriformes af Eurasien". EARAZA, 2005. 8 s.
3. Shylo V.A., Klimova S.N.Noahs Ark til Siberian Grouse // Science Firsthand. Novosibirsk. 2011. nr. 4. s. 124-133.


Like this post? Please share to your friends:
Skriv et svar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: