Endangered New Zealand wrens • Pavel Smirnov • Videnskabeligt billede af dagen om "elementerne" • Ornitologi

Truede New Zealand wrens

New Zealand wrens (Acanthisittidae) – fuglefamilien er på mange måder usædvanlig. På trods af navnet, New Zealand wrens er ikke nært slægtninge til ægte wrens (Troglodytidae), der repræsenterer et af de klareste eksempler på konvergent udvikling i fuglens verden.

Ligheden mellem de økologiske præferencer for disse grupper af arter førte til morfologiens lighed: små størrelser (op til 10 cm i moderne arter), korte og afrundede vinger, lange stærke ben, tynde spidsbugter til at fange små hvirvelløse dyr, beskylde fjerkræfarve (se efterligning). De sande haler af fugle fra New Zealand er kendetegnet ved korte haler, omvendt seksuel dimorfisme i størrelse (hunner er større end hanner), en klar tendens til at tabe evnen til at flyve under betingelser med et underskud af landbaserede rovdyr, en usædvanlig fluffy fjerfjerdedel og en række strukturelle træk ved de indre organer. Mange af disse tegn er sjældne, hvis ikke unike for passerines. Dette er et godt eksempel på, hvordan habitatændring påvirker øartyper, der har levet i fuldstændig isolation fra den kontinentale fauna i millioner af år.

Årsagerne til de usædvanlige karakteristika ved New Zealand-wren blev klar efter at have studeret deres DNA. Det viste sig, at alle de passerines, der nu udgør mere end halvdelen af ​​verdensverdenen avifauna, det er New Zealand wrens, der er en gren af ​​det evolutionære træ, som først og fremmest er isoleret – ifølge de seneste data, formodentlig i begyndelsen af ​​eocene. Af denne grund skelner moderne taxonomer ofte disse fugle i deres eget underordre Acanthisitti. En sådan separat taksonomisk holdning gør New Zealand til det mest værdifulde objekt for en række molekylære og morfologiske undersøgelser, der kan forklare mange aspekter af fuglens liv og udvikling.

Af de syv arter af familien, der mødte de første folk i New Zealand omkring 700 år siden, har kun to overlevet til dato. De mest talrige af dem er skytteren (Acanthisitta chloris), modtog et så usædvanligt navn på grund af lighed med sine patroniserende farver med ensartet infanteri fra New Zealand infanteri. Skyttens mænd og hunner er kendetegnet ved deres farve: ryggen og toppen af ​​hovedet er monokromatiske hos hanner, og hos kvinder er det olivengrøn i mørke og lyse mønstre.Hertil kommer, at kvinder har et lidt mere opsvinget spids af næb og en lidt længere klo på rygfingeren. Nuværende sortiment af arter er både de store øer i New Zealand, Nord og Syd, samt en række mindre øer støder op til dem. Lægningen består af 3-5 æg; Begge forældre tager del i at bygge en rede og tage sig af afkom. Der er pile hovedsagelig i skovklædte områder; På grund af begrænsede flyveevner kan de ikke overvinde store åbne områder, hvorved de er særligt sårbare over for massiv logning af træer, der fragmenterer arternes rækkevidde.

Shooter (Acanthisitta chloris). Foto © Mike Soper fra nzbirdsonline.org.nz

Den anden moderne art af familien er den stenrige New Zealand-siren (Xenicus gilviventris; se billedet ovenfor). Det befinder sig i den alpine og subalpine zone af bjergene i den vestlige del af øen syd; i den nordlige befolkning af arten – sandsynligvis en separat underart – døde i historisk tid. Denne fugles levesteder er mere åbne steder med udkrag af blotte sten, der ofte er dækket af lave buske. Seksuel dimorfisme i farve er mindre udtalt: mænd ovenfra er malet hovedsageligt i grønne toner, hunner – i brunlig.Relativt store, lukkede reden med indgangen til fuglens side er bygget af tørt græs og kviste med indeslutninger af fjer af andre fugle. Der er normalt tre æg i koblingen. Ligesom skytteren tager begge forældre sig af afkom. Den samlede befolkning af stenbrud overstiger ikke 15.000 individer og har en tendens til at falde; arten er opført i IUCN Red Book som sårbar. Den største trussel mod rocky New Zealand wrens er udøvelsen af ​​invasive mus, rotter og ermine.

Den nærmeste slægtning af de stejle slynger var New Zealand bush wren (X. longipes), kendetegnet ved en mørkere farve på toppen, hovedsagelig grå mave og lidt længere ben. Sortimentet af denne art frem til forrige århundrede var ikke ringere end skytterens rækkevidde, der blev opdelt i tre geografiske løb: X. l. stokesii boede på nordøen, nominativ X. l. longipes – mod syd, X. l. variabilis – på øen Stewart og en række tilstødende små øer. Den efterfølgende invasion af flere arter af rotter samt mus og herminer i New Zealand førte til udryddelsen af ​​alle tre underarter i løbet af det 20. århundrede. De nordlige underarter blev sidst set ved Lake Waikaremoana i 1955, den sydlige – i 1968 i Nelson Lakes National Parks område.Efter invasionen af ​​rotter på den sidste højborg i Stewart underarter, Big South Cape Island, udførte New Zealand Conservation Service en desperat fugle redningsoperation, der transporterede seks personer til den gnaverfrie Kaimohu-ø. Desværre kunne en lille fuglebefolkning ikke få fodfæste på et nyt sted: Efter at have observeret et buskrev i 1972 blev fuglene af denne art ikke længere set.

Busk New Zealand wren (Xenicus longipes). Foto © Don Merton fra nzbirdsonline.org.nz

Tre andre forholdsvis store (op til 30-50 g) familiearter kunne kun overleve indtil det tidspunkt, hvor indianerne fra Maori koloniserede New Zealandernes øer. Dette er en New Zealand lange billed wren (Dendroscansor decurvirostris), såvel som to arter af storsidede wrens, som indtil for nylig blev en selvstændig slægt Pachylpichas – Nord (Xenicus jagmi) og sydlige (X. yaldwyni). De subfossile rester af disse fugle indikerer deres mere udpræget tilpasning til den jordiske livsstil og fuldstændig eller næsten fuldstændig opgave af flyvningen. Sidstnævnte var sandsynligvis årsagen til udryddelsen af ​​disse arter: omkring 1280 e.Kr., indfødte af maori og deres uønskede satellitter, de polynesiske små rotter, koloniserede New Zealand (Rattus exulans).Det er usandsynligt, at små vinkelser forårsagede stor gastronomisk interesse for folk, der foretrak større spil, som f.eks. Flystrøs strudslignende moas (Dinornithiformes) udryddet i løbet af de næste par århundreder. Men for rotter, er småfugle og deres rede blevet ønskelige og let byttet, for i millioner af års udvikling i isolation har de ikke udviklet nogen form for beskyttelse mod jordpattedyr. De første europæiske kolonister fandt ikke enten den lange beakede eller den storebenede wrens i New Zealand.

Den sidste syvende art af familien er den berømte Stefen buskTraversia lyalli), der bor på en lille ø Stevens (eller Stephens) i Cook Strait mellem Nord- og Sydøerne. Legenden om denne fugls forsvinden er kendt (se The Cat, som ødelagde en hel fugleart). Men i virkeligheden er denne historie noget mere kompliceret, men desværre ikke mindre tragisk. Arkæologiske fund tyder på veltalende, at op til tidspunktet for afviklingen af ​​Maori-arten var almindelig på begge øer på øhavet. Invasionen af ​​polynesiske rotter førte til udryddelsen af ​​denne fugl overalt, med undtagelse af den eneste ø på hvilken de skadelige gnavere ikke kunne trænge ind.Men med udseendet af de første kolonister af europæisk oprindelse på Stevens, blev øen beboet af andre rovdyrkammerater – katte. Katten af ​​den nybyggede fyr David Veells første sømand i sommeren 1894 begyndte at bringe ejerens "trofæer", hvor han hurtigt genkendte noget interessant for videnskaben og derefter afleverede slagtekroppen til en lokal naturforsker Walter Buller.

Effigy af en kvindelig Sterens Wren (Traversia lyalli). Foto © Colin Miskelly fra nzbirdsonline.org.nz

Desværre for den sjældne fugl, tibbles – det var navnet på katten – fungerede ikke alene. De gamle dokumenter fra de første bosættere af Stevens angiver, at i februar i samme 1894 blev mindst en gravid kat udgivet til øen, der klart lykkedes at overleve og med succes hæve afkom. Nogle få år senere var øen bogstaveligt talt svømmende med fremmede rovdyr: Robert Katkart, den nye fyrmester, rapporterede på egen hånd at ødelægge over hundrede vildkatte i 1899 alene! En lille, praktisk uegnet for en fugl at flyve var nok til en mindre koncentration af furry killers: de seneste oplysninger om mødet med denne wren dateres fra august 1895.Efterfølgende mistede Stephens begge katte, forsætligt ødelagt af lokale tjenester til beskyttelse af naturressourcerne i 1925, og de sidste primære skove reduceret til de lokale beboers behov.

I bundlinjen har vi følgende billede. Familien af ​​fugle, der er endemiske til øhavgården under to bølger af humane og synantropiske pattedyrarter, faldt til to arter, hvoraf den ene er i en sårbar stilling. I nogle tilfælde er deres levested blevet ødelagt, i andre har det oplevet betydelige menneskeskabte transformationer, og uden at investere seriøse kræfter, og materielle ressourcer ikke kan genoprettes igen i sin oprindelige form. Miljølovgivningen i moderne New Zealand er en af ​​de strengeste i verden, men en betydelig del af ressourcerne i landets specialiserede organisationer bruges til at rette fejlen fra tidligere generationer. En af de mest ødelæggende af dem er indførelsen af ​​mange arter, der ikke tidligere var karakteristiske for øhavet. Det samme problem er en nøgle til mange andre tropiske og subtropiske øer, der stadig i dag har rester af uberørt flora og fauna, der kæmper for overlevelse med horder af fremmede invaderere.

I den fotoklippende New Zealandske snude (Xenicus gilviventris).Foto: © Robin Bush fra nzgeo.com

Pavel Smirnov


Like this post? Please share to your friends:
Skriv et svar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: